Przejdź do treści

Posiłki Regeneracyjne

Komu przysługują posiłku regeneracyjne?
Kto je zapewni pracownik czy pracodawca?

swojski kocioł domowe jedzeni

Posiłki Regeneracyjna Dla Pracowników?

Pracownikom zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych przysługują posiłki regeneracyjne. Od dnia 9.08.2019 r. w życie weszły przepisy które regulują sposób dostarczania jedzenia dla pracownika. Przepisy te pozwalają pracodawcom na zastosowanie nowych rozwiązań względem dostarczania dań ciepłych dla zatrudnionych w warunkach szczególnych.

Zasady wydawania posiłków regeneracyjnych.

Zasady otrzymywania posiłków profilaktycznych przez pracodawcę oraz szczegółowe informacje uch wydawania ustalane wraz z zakładowymi organizacjami. Jeśli w zakładzie nie działają żadne związki, to pracodawca ustal wydawanie posiłków na podstawie opinii przedstawicieli pracowników.

Brak możliwości zapewnienia posiłku?

Jeśli pracodawca nie ma możliwości zapewnić dla pracownika jednego ciepłego posiłku ze względów organizacyjnych  to musi zapewnić je w inny sposób:

Produkty do przygotowania we własnym zakresie bądź

  • Bony
  • Talony
  • Kupony
  • Oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania produktów lub dania

Zapewnienie miejsca do spożywania posiłków regeneracyjnych.

Miejsce spożywania oraz przygotowywania posiłków musi spełniać
wymogi higieniczno-sanitarnych.

Pracodawca który zatrudnia dwudziestu i więcej pracowników
na jednej zmianie  jest zobowiązany do posiadani
pomieszczenia tzw. Jadalnie.  Wyjątkiem
od tego są miejsca pracy w których pracownik wykonuje swoje czynności tylko w
biurze.

Jadalnia powinna składać się z dwóch pomieszczeń

  • Jadalnia właściwa  
  • Zaplecze do przygotowywania posiłków

Jednak warto pamiętać o węźle sanitarnym dla konsumentów i szatni
dla pracowników.

Gdzie Dowiozimy posiłki?

  • Zielonka
  • Marki
  • Ząbki
  • Warszawa Rembertów
  • Kobyłka
  • Wołomin
  • Stare Lipny
  • Leśniakowizna 
  • Pustelnik

Dla Kogo Przysługują posiłki Regeneracyjne ?

  • Prace pod ziemią
  • Prace na zewnątrz w okresie zimowym
  • Praca w stałych temperaturach poniżej 10 C
  • Prace fizyczne
domowe jedzenie
Top